{ "title": "Anterior Üveit", "image": "https://www.uveit.gen.tr/images/anterior-uveit.jpg", "date": "23.01.2024 04:28:24", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Anterior üveit, gözün ön kısmında bulunan bir üveit çeşididir. Gözün ön kısmındaki irisin ve kirpiksi cismin olduğu yerde oluşan enfeksiyona anterior üveit denir. Anterior üveit yapı olarak bir topa benzeyen gözün ortasında bulunan jel benzeri maddenin çevresini üç tabakadan oluşan bir kılıf sarar. Bu iltihap çeşidi genellikle bakteri toksinleri karşı hiperalerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişir.

Anterior üvetin belirtileri nelerdir?
Anterior üveite ait bulgular
Anterior üveite ait diğer bulgular ise Aköz hücreler, anterior vitreus hücreleri, aköz flare, iris yüzeyinde düzleşme, kornea ödemi, hifema gibidir.

Anterior üveitler de dikkat edilmesi gereken bir konuda akut glokom krizinden ayrılmasıdır. Bu krizin oluşumu üveitte olmayan kornea ödemi, gözün ön kamerasında derinlik azalması, midriyazis ve GİB artışı gibi durumlar gösterir. Anterior üveitin komplikasyonları olarak, Band keratopati, katarakt ve sekonder glokom görülür.

Üveit hastalığı bazen hiçbir belirti göstermeksizin sadece göz muayenesi sonucu ortaya çıkabilir.

Anterior üveit tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın belirtileri fark ederek hekime gitmesi, göz muayenesinden geçmesi, üveit ile ilgili olabilecek hastalıkların tetkiklerinin yapılması gerekir. Bu hastalıklar anlaşılması için kan testleri, radyolojik muayene ve iç hastalıkları muayenesinden geçmelidir.

Tedavi süreci başlangıcında konulan tanı hastalığa bağlı anterior üveit ise ona göre tedaviye başlanmalı, güneş gözlükleri kullanarak parlak ışıklardan korunma, sosyal aktivitelerin sınırlandırılması gerekir. Görmede üveit için kullanılan damlalar görmeyi bozacak şekilde tepkiler vermişse araba bile kullanılmamalıdır. Tedavi süresinde kortizonlu ilaçlar uygulanmış ise tuzsuz yemekler yemeğe özen gösterilmeli, göz doktorunun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve tedavi boyunca kontroller aksatılmadan yapılmalıdır. Bağışıklık sistemini çalışma şekli ilaçlar verilerek değiştirilmesi sonucu anterior nüveit hastalığı ve enfeksiyonlar da iyileşmeler görülür. Hekim tarafından hastanın izlenmesi ve tedavi bitiminden sonra da belli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Sağlıklı gözler için mutlaka göz doktoruna altı ayda bir kontrol amaçlı gitmekte fayda vardır. Belirtiler olsun olmasın uygulanacak bu yöntem gözde oluşacak bütün rahatsızlara erken teşhis, tanı ve tedavi kullanılmasını sağlar.
" } ] }