{ "title": "Üveit Atağı", "image": "https://www.uveit.gen.tr/images/uveit-atagi.jpg", "date": "19.01.2024 21:38:27", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Üveit Atağı, gözün içinde bulunan uvea adındaki damar tabakasının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalığa üveit atağı adı verilir. Uvea sanatsal bir tabaka olduğundan gözdeki tüm damarların beslenmesini sağlar. Bu nedenle uveada oluşan iltihaplanma gözdeki sinirleri ve korneayı etkiler. Bunun sonucunda da görme bozuklukları meydana gelir. Genellikle erişkinlerde, gençlere göre daha fazla üveit atağına rastlanmaktadır.

Üveit atağının sebepleri nelerdir?

Genellikle hastaların %30'unda hastalığın nedeni tespit edilememiştir. Virüs, mantar ve parazitlerin üveit atağına yol açtığı bilinmektedir. Bunun yanında başka organlarda meydana gelen hastalıkların gözdeki belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca behçet hastalığı, ankilozan spondolit ve romatoid artrit gibi hastalıklar da üveit atağına neden olur.

Üveit atağının belirtileri nelerdir?

Üveit atağı nasıl teşhis edilir?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da ilk muayene oldukça önemlidir. Hastanın hiçbir şikâyeti bulunmasa bile üveit atağı tanısı konulabilir. FFA ve diğer tetkikler ile diğer hastalıkların tetkikleri incelenir ve teşhis konulabilir.

Teşhisin erken konulması oldukça önemlidir. Üveit atağı acil ve çok önemli bir hastalıktır. Eğer erken teşhis konulmaz ise katarakt, göz tansiyonu ve şekil bozukluklarına sebep olabilir.

Üveit atağının tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın doğru ve erken teşhis edilmesi ile tedavi oldukça kolaylaşır. Hastanın görme bozukluğu giderilir. Genellikle göz damlaları ve ilaçlar kullanılarak uveada bulunan iltihaplanma yok edilebilir.

Bunun yanında tedavide şunlara da dikkat edilmesi gerekir:
" } ] }