Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Hastalığı

Üveit, gözde iris, silier cisim ve koroidden oluşan tabakalarda meydana gelen bir grup enflamatuvar hastalıktır. Göz, yuvarlak bir yapıya sahip olup ortasındaki jel gibi maddenin etrafı üç tabaka halinde kılıfla sarılıdır. Dışta bulunan beyaz kısım sklera, en içte olan retina ve ortada yer alan üvea tabakasıdır. Üvea tabakasının iltihaplanması, üveit hastalığı olarak tanımlanır. Bu tabakada gözdeki dokuları besleyen damarlar bulunur ve buradaki iltihaplanma gözdeki tüm dokuların etkilenmesine neden olabilir. Böyle bir durum kişinin görme duyusunu ciddi şekilde etkiler. Üveit hastalığı, göz hastalıkları alanında ayrı bir uzmanlık gerektirir. Rahatsızlık erken aşamada teşhis edilip tedavi edilirse, tedaviden başarılı bir sonuç alınabilir.

Üveit Hastalığının Nedenleri

Hastaların yaklaşık %30-40'ında üveitin nedeni kesin olarak belirlenemez. Rahatsızlık parazitler, mantarlar, virüsler gibi etkenlerle ortaya çıkabileceği gibi, vücutta oluşan bir hastalığın göze yansımasıyla da olabilir. Bu nedenle yapılan tahlillerle ve tetkiklerle araştırmalar yapılır. Bazen otoimmün ve kolajen dokudan kaynaklanan sistemik hastalıklarla birlikte üveit hastalığı meydana gelebilir. Bu hastalıklar arasında Behçet hastalığı ve romatoid artrit gibi hastalıklar bulunur.

Üveit Hastalığına Neden Olan Hastalıklar

  • Behçet hastalığı
  • Göz travması ve göz ameliyatları
  • Frengi (sifiliz), tüberküloz, herpes gibi enfeksiyonlar
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları, ülseratif kolit, romatizmal hastalıklar, sarkoidoz
  • Vücuttaki enfeksiyonların göze yayılması

Üveit Hastalığının Belirtileri

  • Gözlerde ışığa hassasiyet
  • Gözlerde kızarıklık, bulanık görme
  • Göz küresi ve çevresinde şiddetli ağrı
  • Gözde kamaşma
  • Göz yaşarması

Üveit Hastalığına Nasıl Tanı Konur?

Üveit hastalığı, şiddeti ne olursa olsun acil bir hastalık olarak değerlendirilir. Rahatsızlık ilerlerse iltihap nedeniyle göz bebeğinde şekil bozuklukları, göz tansiyonu ve katarakt gibi etkiler görülebilir. Bu nedenle hastalığın belirtileri izlendiğinde, hemen üveit konusunda deneyimli bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Yapılacak ilk muayenenin erken aşamada olması, kalıcı görme kayıplarına karşı oldukça etkilidir. Üveit hastalığının bazı tiplerinde teşhis daha kolay konabilir. Buna rağmen gözün arka kısmındaki tutulumunu, görmenin nasıl etkilendiğini ve tedavinin nasıl sonuçlar verdiğini değerlendirmek amacıyla göz anjiyosu, ultrasonografi gibi tetkikler yapılır. Ardından nöroloji, cilt hastalıkları, göğüs hastalıkları ve romatologlarla ortak bir çalışma yürütülür.

Üveit Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Üveit hastalığının altında yatan başka bir hastalık bulunuyorsa, öncelikle onun tedavisi yapılır. Hastaların bu aşamada güneş gözlüğü kullanması faydalı olur. Aktivitelerin kısıtlanmasına gerek kalmaz. Ancak tedavide kullanılan göz damlaları göz bebeğini büyütebilir, bu nedenle araç kullanma hastalar açısından sakıncalı olabilir. Tedavide kortizon kullanılırsa, hastalara tuzsuz diyet önerilir. İlaç tedavisinde göz damlası, iğne ve kortizonlu tabletler kullanılır. Bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlar da kullanılabilir. Üveit hastalığına neden olan rahatsızlık tedavi edildiğinde, üveit düzelmeye başlar. Hastalar tedavi süresince sürekli kontrol altında tutulur ve bulgular takip edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üveit Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Bitkisel Tedavi

Üveit Bitkisel Tedavi

Gözde Üveit Belirtileri ve Tedavisi

Gözde Üveit Belirtileri ve Tedavisi